Pònencies programades 2020
Per més informació i fer la inscripció, feu clic als noms dels ponents
Dr. David Poveda, Universitat Autònoma de Madrid
11/11/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: CastellÃ
Infà ncia primerenca i mitjans digitals a la llar: Algunes anà lisis des d'un projecte comparatiu europeu
En aquesta sessió presentaré 1 re-anà lisi de dades obtingudes en un estudi europeu comparatiu centrat en la prà ctiques digitals de la infà ncia entre 0-3 anys. A la sessió explicaré les adaptacions de la metodologia "A Day in the Life" (Gillen et a l'; 2007) utilitzada en l'estudi, basada en gravar en vÃdeo durant prà cticament un dia complet la vida quotidiana d'un nen / a entre 0-3 anys d'edat. Presenta una anà lisi en curs centrat en les experiències i prà ctiques digitals dels dos casos espanyols que estem fent per desenvolupar una conceptualització de les prà ctiques digitals de la primera infà ncia en l'espai domèstic que parteix de la noció d'assemblatge (FarÃas, 2010) desenvolupada des els estudis de la ciutat per la teoria de l'actor-xarxa. Aquesta aproximació no servirà per problematitzar alguns dels supòsits desenvolupats per pensar les relacions entre mitjans / prà ctiques digitals, llar i infà ncia i joventut.
Dr. David Poveda és Professor Titular d'Universitat a la Universitat Autònoma de Madrid. Té formació en Psicologia, Educació i Antropologia i à mplia experiència de recerca en etnografia lingüÃstica. Els seus interessos de recerca se centren en (1) les prà ctiques lingüÃstiques i semiòtiques de la infà ncia i joventut en una varietat de contextos socioeducatius; (2) Comprendre una diversitat de condicions socials (e.g. culturals, institucionals, ètniques, de gènere, de classe social, de tipologia familiar, geogrà fiques, etc.) que configuren el desenvolupament, educació i generació de desigualtats en la infà ncia / joventut contemporà nia. Té també un interès transversal sobre diferents qüestions relacionades amb les metodologies de recerca qualitatives, etnogrà fiques i participatives.
Dra. Maria Dolors Cañada, Universitat Pompeu Fabra
18/11/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: CatalÃ
Interaccions a l’aula: quines, com i per a què?
La investigació en didà ctica de les llengües addicionals defensa la importà ncia de la interacció però cal recordar que aquest concepte no es limita a la producció de discurs oral entre aprenents, en situacions diverses. El concepte d’interacció es pot aplicar a les prà ctiques orals i escrites i també a d’altres situacions comunicatives que tenen lloc dins de l’aula, entesa en el seu sentit més ampli. En aquesta ponència ens proposem reflexionar sobre diferents modalitats d’interacció orientades a fomentar l’autonomia dels aprenents.
​
La Dra. Maria Dolors Cañada es professora titular del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF. Doctora en Filologia Francesa per la UAB i mà ster en Educació i TIC per a la UOC. Pertany al Grup de recerca GR@EL, reconegut i finançat per a la Generalitat de Catalunya. La seva recerca se centra en els processos d’aprenentatge de llengües addicionals, en particular aquells que permeten fomentar l'autonomia dels aprenents. Es coautora dels manuals d’ensenyament del francès C’est la vie! i C’est à dire! publicats per l’editorial Santillana i per Clé International.
Dr. Ecaterina Bulea Bronckart, Université de Genève
26/11/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: Francès amb diapositives en català i amb suport a la traducció (preguntes)
Un projecte d’enginyeria didà ctica que combina gramà tica i text: reptes i perspectives
Com a part d’aquesta conferència, presentaré un projecte de recerca que té com a principal objectiu la construcció d’una enginyeria didà ctica que articuli l’ensenyament de la gramà tica i els textos. Primer explicaré l’arquitectura del projecte, les seves bases teòriques i metodològiques, aixà com les raons contextuals del seu desenvolupament. A continuació, em centraré més especÃficament en la fase de disseny de seqüències d’ensenyament, il·lustrant els reptes actuals de l’ensenyament d’idiomes: a) respectar simultà niament dos objectius, construint en els alumnes una representació de la llengua com a sistema i desenvolupar habilitats útils per produir i comprendre textos; b) desenvolupar dispositius educatius que compleixin simultà niament criteris d'utilitat, usabilitat i acceptabilitat; c) aclarir l'estat lingüÃstic dels coneixements gramaticals impartits.
​
​
Veure el resum en francès (VO)
​
La doctora Ecaterina Bulea Bronckart és professora de didà ctica del francès i de les ciències del llenguatge a la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat de Ginebra, on codirigeix ​​un equip de recerca en ensenyament d’idiomes. La seva recerca cobreix principalment tres à mbits: la didà ctica del francès, amb especial èmfasi en l’ensenyament de la gramà tica i els vincles entre la gramà tica i la textualitat; teories generals del llenguatge, reexaminant en aquest sentit en particular la teoria del signe de Ferdinand de Saussure; el paper del llenguatge en el procés de desenvolupament psicològic i en el desenvolupament professional dels docents.
Dr. Simon Borg, Universitat de Leeds
03/12/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: Anglès amb suport a la traducció
Investigar l'impacte del desenvolupament professional dels docents de llengua
El paper clau que té la qualitat del professorat en l'educació s'ha subratllat repetidament en els darrers anys a escala mundial. La millora de la qualitat del professorat es reconeix com un element molt important per millorar l'aprenentatge dels estudiants i, en conseqüència, els sistemes educatius, i en conseqüència, les organitzacions arreu del món inverteixen molt en el desenvolupament professional del seu professorat. Bona part de la meva investigació dels darrers anys s'ha centrat a avaluar iniciatives que tenen com a objectiu millorar la competència del professorat. En aquesta xerrada aprofitaré aquesta experiència per (a) discutir alguns principis que haurien d'orientar la investigació sobre l'impacte del desenvolupament professional del professorat i (b) il·lustrar aquests principis fent referència a alguns projectes recents en els quals he treballat.
El doctor Simon Borg ha treballat en l'educació des de fa més de 30 anys, com a professor, educador de professors, professor i investigador en diversos contextos internacionals. Després de 15 anys a la Universitat de Leeds, ara treballa principalment com a consultor educatiu, amb un enfocament en el disseny, implementació i avaluació de polÃtiques i programes de desenvolupament professional del professorat. També és professor adjunt a la Universitat de Ciències Aplicades de Noruega Occidental. Simon és reconegut per la seva tasca acadèmica sobre formació i desenvolupament del professorat i ha publicat més de 100 llibres, capÃtols i articles. Detalls del seu treball estan disponibles a http://simon-borg.co.uk/.
Dra. Luci Nussbaum, Universitat Autònoma de Barcelona
11/12/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: CastellÃ
Estudiar prà ctiques plurilingües als centres educatius
L’escola és un observatori sociolingüÃstic en el sentit que reuneix en un mateix espai polÃtiques i discursos sobre l’ensenyament de llengües i alhora prà ctiques lingüÃstiques. A partir de les nostres experiències de recerca col·laborativa a l’escola i, particularment, de les formes d’intervenció didà ctica que ha experimentat el GREIP, em centraré en aquesta exposició en la potència de l’anà lisi conversacional per estudiar dades plurilingües que es produeixen en els espais escolars. Això em portarà a revisar i discutir algunes eines i conceptes d’anà lisi d’interaccions plurilingües que poden ser útils per a estudiants que emprenen o ja han emprès una recerca en aquest camp.
​
La Dra. Luci Nussbaum és professora emèrita jubilada del Departament de Didà ctica de la Llengua de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ella ha sigut membre fundadora i investigadora principal de l'equip d'investigació GREIP (Grup de Recerca en Educació i Interacció Plurilingües) fins a l'any 2014. S'ha especialitzat en l'estudi de la interacció verbal en situacions de multilingüisme i d'aprenentatge de llengües segones i estrangeres des de les perspectives de la sociolingüÃstica interaccional i de l'anà lisi de la conversa.
Dr. Paul Seedhouse, Universitat de Newcastle
17/12/2020 16h30-17h30
​
Llengua de ponència: Anglès i català (preguntes)
Com escriure una tesi amb èxit
En aquesta xerrada subratllo la importà ncia de tenir en compte les perspectives dels examinadors a l'hora d'escriure una tesi. Veiem com estructurar i destacar elements de la tesi perquè els examinadors puguin trobar allò que busquen i avaluar l'estudi amb eficà cia. Analitzem detalladament el contingut de cada component de la tesi i com assegurar que els components tenen coherència i donen suport a l'argument central. Es proporcionen exemples d'estratègies reeixides i no reeixides.
El Dr. Paul Seedhouse és professor de LingüÃstica Educativa i Aplicada a la Universitat de Newcastle, Regne Unit. Ha publicat 9 llibres i més de 60 articles i capÃtols de llibres en l'à rea de lingüÃstica aplicada i ensenyament de llengües. Ha treballat amb col·legues en informà tica durant més de deu anys, resultant en tres projectes finançats per construir cuines que utilitzen tecnologia digital per ensenyar llengües i continguts culinà ries simultà niament. El projecte French Digital Kitchen va guanyar el premi European Language Label Award el 2012 i l'aplicació Linguacuisine ja està disponible a https://linguacuisine.com/
Dra. Anna Camps, Universitat Autònoma de Barcelona
22/12/2020
16h30-17h30
​
Llengua de ponència: CastellÃ
Activitat metalingüÃstica i aprenentatge de la gramà tica
Les investigacions sobre l'escriptura en col·laboració ha posat de manifest la intensa activitat metalingüÃstica que els alumnes porta a terme en aquestes situacions. No obstant això també ha mostrat les dificultats que experimenten quan no disposen de suficients coneixements gramaticals explÃcits perquè la reflexió sobre la llengua sigui eficient. D'altra banda l'ensenyament tradicional i els models gramaticals formals no s'ha mostrat útils per a la gestió dels problemes que presenta l'escriptura. El repte que es planteja és pensar quines són les caracterÃstiques d'una gramà tica per a l'ensenyament que atengui els aspectes formals, semà ntics i pragmà tics de la llengua perquè pugui ser instrument de reflexió sobre la llengua en ús, superant d'aquesta manera la dicotomia entre gramà tica implÃcita i gramà tica explÃcita.
La Dra. Anna Camps és catedrà tica honorà ria de Didà ctica de la Llengua. Va ser fundadora i investigadora principal del grup GREAL (Grup de Receca sobre l'Ensenyament i aprenentatge de Llengües) de la UAB. Ha centrat la seva recerca en l'ensenyament de l'escriptura i de la gramà tica des d'un enfocament sociocultural. Els seus últims treballs s'han enfocat a l'estudi de l'activitat metalingüÃstica en els processos d'escriptura en col·laboració i en la importà ncia de la interacció en l'aprenentatge de la gramà tica, superant la dicotomia entre gramà tica implÃcita i explÃcita.