Ponències programades per al 2023
Dra. Vincenza Tudini, Universitat d'Austrà lia del Sud
19 de septembre:
17-18h30
​
Llengua de ponència: anglès
​
Lloc: Presencial: Seminar MÃ ster 1 (G5)
​
Organitzat en col·laboració amb el grup de recerca GREIP
Integració de la interacció natural i digital en programes de llengües estrangeres
La interacció a través de mitjans textuals, també coneguda com a xat, és ara per ara la mena d'interacció més popular entre la gent jove (Anderson & Jiang, 2018; Statista, 2022b). Per tant, és adequat d’incorporar el xat en els programes d'ensenyament de llengües estrangeres per tal de poder preparar adequadament l’alumnat per participar en les diverses modalitats d'interacció social en la llengua meta. De fet, els programes de llengües estrangeres arreu han adoptat entorns digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües perquè estenen la interacció de l'alumne a contextos naturals més enllà de l'aula. Aquests entorns permeten a l’alumnat de llengües connectar-se amb múltiples interlocutors en una varietat de configuracions tecnològiques i interactives (Tudini, 2020). També s'ha demostrat que l'accés a parlants experts de la llengua meta és molt motivador, especialment en interaccions entre dues persones (Tudini, 2010). Tot i això, les interaccions digitals han de tenir una estructura adequada i ser integrades en l'avaluació per tal de facilitar i prioritzar l'aprenentatge de les caracterÃstiques pragmà tiques de la llengua meta. Idealment, també cal incorporar l’aspecte reflexiu per promoure la consciència de l’alumnat sobre els comportaments d'aprenentatge de llengües i sobre els aspectes pragmà tics que propis de la interacció (Sykes & González-Lloret, 2020). En aquesta presentació, es proposa un marc per a la integració d'interacció digital en els programes d'aprenentatge de llengües estrangeres en diversos nivells lingüÃstics. Es tindran en compte les possibilitats i limitacions del xat en temps real, que té caracterÃstiques úniques, malgrat la similitud amb la interacció parlada. El marc que es proposa cerca un equilibri entre contextos d'interacció digital i presencial, i formal versus informal, per ajudar l’alumnat de llengües estrangeres a consolidar els repertoris lingüÃstics i pragmà tics.
La Dra. Vincenza Tudini treballa a la unitat acadèmica d'Education Futures de la Universitat d'Austrà lia del Sud. Ha publicat sobre la seva lÃnia principal de recerca (l'aplicació de tècniques d'anà lisi de conversa a la interacció en lÃnia) en diversos capÃtols de llibres i revistes, com ara The Modern Language Journal i Journal of Pragmatics. El seu llibre sobre aprenentatge de llengües en lÃnia, Online Second Language Acquisition: Conversation Analysis of Online Chat, va ser publicat per Continuum (Londres/Nova York) el 2010, i aviat Cambridge University Press publicarà el seu nou volum Children's Online Language and Interacction el 2024.
Dra. Paola Ucelli, Universitat de Harvard
23 d'octubre
18-19h30
Llengua de ponència: Espany
Lloc: Presencial: Seminar MÃ ster 1 (G5)
Organitzat en col·laboració amb el grup de recerca ELBEC
El dià leg, el desenvolupament del llenguatge i la literacitat escolar: Des dels primers anys fins a l'adolescència​
Per què és important estudiar el desenvolupament del llenguatge durant l'adolescència i la relació amb les habilitats de lectura i escriptura a l'escola? Per què és rellevant el dià leg des de molt aviat en el desenvolupament? Quin tipus de dià leg influeix positivament en el desenvolupament del llenguatge i per què? En aquesta conferència, Paola Uccelli presentarà resultats d'estudis que investiguen la contribució del dià leg al desenvolupament del llenguatge i la contribució de les destreses de llenguatge a l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura durant l'adolescència.​
Dra. Paola Uccelli és catedrà tica de la Universitat d'Harvard, a l'Escola de Postgrau en Educació. La seva recerca s'enfoca en el desenvolupament del llenguatge, la lectura i l'escriptura durant els anys escolars, amb un èmfasi especial a entendre diferències individuals i socioculturals en poblacions monolingües i multilingües. Va estudiar LingüÃstica i Literatura a la PontifÃcia Universitat Catòlica del Perú i va obtenir el seu doctorat en Desenvolupament Humà i Psicologia a la Universitat d'Harvard. La seva recerca actual cerca identificar les destreses de llenguatge més rellevants per a la lectura, l'escriptura i l'aprenentatge escolars, descriure diferències individuals en el desenvolupament d'aquestes destreses, dissenyar i validar instruments per avaluar destreses de llenguatge i lectura, i investigar com els estudiants aprenen a fer servir una varietat d'estructures discursives flexible i amb èxit per a diversos propòsits comunicatius. Els seus projectes de recerca han estat finançats per l'Institute of Education Sciences, la fundació Lemann i el David Rockefeller Center for Latin American Studies, entre d'altres. El seu treball ha estat publicat a diverses revistes acadèmiques com Child Development, Journal of Child Language, Applied Psycholinguistics i Reading Research Quarterly. Realitza la seva recerca en col·laboració amb altres investigadors i educadors a escoles als Estats Units i diversos altres països, especialment a Llatinoamèrica on participa sovint en projectes de recerca i conferències.
Dr. Sébastien Dubreil, Universitat de Carnegie Mellon
21 de novembre
17-18h30
Llengua de ponència: anglès
Lloc: en lÃnia
Organitzat en col·laboració amb el grup de recerca GREIP
TÃtol Jocs i disseny de jocs a l'aula L2: oportunitats i desafiaments per a la investigació
​L'ús de jocs en entorns educatius no és nou i actualment hi ha un conjunt important d'investigacions sobre l'aprenentatge de L2 a través del joc en una varietat de gèneres. De fet, els jocs han estat elogiats perquè estan contextualitzats, orientats a objectius, motivadors i provocadors de l'ús de la llengua (vegeu Reinhardt, 2019). Com podem fer servir un enfocament de disseny (de jocs) per a l'aprenentatge d'una L2? Com podem documentar què o com els estudiants de L2 organitzen i realitzen l'aprenentatge en aquest espai? Basada en el context d'un curs de francès de diversos nivells titulat "cultura dels jocs i cultura del joc", aquesta presentació explicarà com els jocs poden ser concebuts com a objectes culturals abans d'imaginar el potencial d'aprenentatge del joc. Finalment, examinarem què significa utilitzar el disseny de jocs com a forma d'estructurar i donar suport a l'aprenentatge d'una L2. Combinant els marcs del disseny de jocs (p. ex., Schell, 2019), el disseny de jocs transformacional (Culyba, 2018) i la pedagogia L2 (en particular, el marc de multialfabetització – New London Group, 1996 – i el seu èmfasi en el disseny de significat), fem servir el pensament de disseny com un procés ampli i iteratiu de resolució de problemes que es pot aplicar fà cilment a l'aprenentatge de llengües. Discutirem els desafiaments associats amb la investigació en aquest entorn.
​El Dr. Sébastien Dubreil és professor d'estudis francesos i francòfons, adquisició de segones llengües i aprenentatge millorat per tecnologia a la Universitat Carnegie Mellon. Especialitzat a CALL, els seus interessos de recerca se centren en l'ús de la tecnologia per fomentar l'aprenentatge transcultural. La recerca més recent examina les nocions de pedagogies socials, paisatges lingüÃstics i aprenentatge de llengües i cultures basats en jocs.
Dr. Gabriela Prego Vázquez, Universitat de Santiago de Compostela
13 de desembre
17-18h30
Llengua de ponència: espanyol
Lloc: en lÃnia
Organitzat en col·laboració amb el grup de recerca GREIP
Etnografies participatives: investigar per transformar​
​
La escuela constituye un espacio estratégico de acción en el que se gestionan los escenarios multilingües conectados con la migración y en el que se representan los procesos de cambio de la superdiversidad (Vertovek 2007). En esta lÃnea, las investigaciones desarrolladas en las últimas décadas han mostrado la necesidad de introducir las variedades locales y las lenguas de los migrantes en el currÃculo educativo para favorecer la inclusión social. En esta conferencia propondremos recursos TIC-TAC-TEP (Prego & Zas, 2018) en el marco de una investigación-participativa desarrollada en el proyecto EquilinGalicia: Espacios de transformación sociolingüÃstica en el contexto educativo gallego: agencia de los hablantes, repertorios multilingües y prácticas (meta) comunicativas (Proyecto I+D, ref.PID2019-105676RB-C44/AEI/10.13039/501100011033). El objetivo es mostrar cómo, a través de estos recursos de investigación-participativa y de la reflexión metalingüÃstica, investigamos en colabor con los estudiantes los repertorios lingüÃsticos invisibles en el aula para que se valoren.
​
Dra. Gabriela Prego Vázquez és Professora Titular de LingüÃstica General a la Universitat de Santiago de Compostela. Els seus camps d'estudi són l'etnografia sociolingüÃstica crÃtica i l'educació lingüÃstica. Els resultats de les seves investigacions han estat publicats en llibres i revistes especialitzades com Journal of Sociology of Language, Discourse Studies, Discourse and Society, Spanish in Context o Pragmatics, entre d'altres. Forma part de l'Associació EDiSo on va exercir els llocs de vicepresidenta, vocal de Discurs i JustÃcia Social i coordinadora de l'Observatori del Discurs.