top of page

Creativitat, semiosi i temes controvertits en un projecte transnacional de producció de vídeos amb joves

​

Context: 
Aquesta sessió de dades s’enfoca en l'ús de vídeos com a vehicle d’expressió creativa i de comunicació transnacional en un projecte que connecta joves de llocs diversos, que representen les seves vivències produint i compartint vídeos amb participants d’altres països. Els projecte té com a objectiu, entre d’altres, desenvolupar el cosmopolitanisme crític (Hawkins 2014) dels joves, així com l’alfabetització digital i el coneixement i ús de l'anglès com a lingua franca (Dooly 2011, Dooly i O’Dowd 2018).


Júlia Llompart, Emilee Moore i Claudia Vallejo (totes membres del grup de recerca GREIP) han estat implicades en la coordinació d’un dels llocs on es desenvolupa aquest projecte, concretament, a Badia del Vallès (Catalunya). Les dades presentades van ser recollides en aquest lloc, tot i que també es farà referència a altres participants, concretament al conjunt d’estudiant(e)s i mentor(e)s amb qui els adolescents catalans van col·laborar, amb seu a un altre lloc també dins del projecte, a Uganda. En concret, presentarem dades que es van recollir el 2017 relacionades amb un vídeo en particular, produït per adolescents de Catalunya per als seus homòlegs i homòlogues a Uganda, i que va donar peu a un dilema ètic. 


Focus: 
Des de la perspectiva de la transmodalitat (Hawkins 2018) explorarem les implicacions  culturals de la producció dels estudiants, i els models culturals implícits en el vídeo, considerant el seu significat per a la comunicació transnacional entre grups culturalment, ètnica i lingüística  diversos. Com entenem la semiosi, en tant que construïda en representacions creatives en forma de vídeo, a través de l’espai i de grups de persones i cultures diversos? Quins nous significats i possibilitats emergeixen quan els recursos comunicatius es desplacen en intercanvis transmodals i transnacionals? L'anàlisi també es fixarà en com, en un projecte transnacional com aquest, l'expressió creativa dels joves necessàriament implica aspectes ètics.

 

Tipus de dades: 
Les dades inclouen el vídeo produït per joves catalans, així com dades etnogràfiques recollides per les investigadores in situ (Badia del Vallès), incloent-hi observacions sobre el procés productiu del vídeo i entrevistes posteriors amb joves participants i mentor(e)s.

​

Referències:

Dooly, M. (2011) Crossing the intercultural borders into 3rd space culture(s): Implications for teacher education in the twenty-first century. Language and Intercultural Communication, 11 (4), 319-337.

Dooly, M. i O’Dowd, R. (2018) Telecollaboration in the foreign language classroom: A review of its origins and its application to language teaching practice. A Dooly, M. i O’Dowd, R. (Dirs.), In This Together. Teachers’ Experiences with Transnational, Telecollaborative Language Learning Projects. Nova York/Bern: Peter Lang. 

Hawkins, M. (2014) Ontologies of Place, Creative Meaning Making and Critical Cosmopolitan Education. Curriculum Inquiry, 44 (1), 90-112.

Hawkins, M. (2018) Transmodalities and Transnational Encounters: Fostering Critical Cosmopolitan Relations. Applied Linguistics, 39 (1), 55-77.


Emilee Moore és membre del grup de recerca GREIP i docent de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Ha participat en diversos projectes d’I+D locals, nacionals i europeus, així com a diverses iniciatives d’innovació socioeducatives. 
La seva recerca s’emmarca dins de l'estudi de pràctiques lingüístiques en contextos educatius multilingües i multiculturals des d'una perspectiva que integra l’antropologia lingüística, la sociolingüística interaccional i les teories socioculturals de l'aprenentatge. 

Claudia Vallejo és tècnica de suport del grup de recerca GREIP, candidata doctoral  i professora associada de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. La seva recerca doctoral, en procés i dirigida per la Dra. Melinda Dooly i la Dra. Emilee Moore, analitza les pràctiques plurilingües i els processos de socialització lingüística que emergeixin en un programa de suport extraescolar per a estudiants de contextos de diversitat considerats en risc de fracàs escolar.

bottom of page