top of page

 La crida del poble Embera-Chamí: Per una educació des de i per la comunitat

​

Enfocament: 
Investigació-acció qualitativa que recull algunes dades etnogràfiques

 

Tipus de dades: 
Notes de camp i transcripcions provinents de:

  • Xerrades informals amb el professorat i els líders indígenes; amb el director de l'escola i amb altres membres de la comunitat emberà-chamí.

  • Entrevistes semiestructurades (preguntes obertes) i en profunditat (diferents trobades i converses sostingudes amb tres persones de la comunitat amb qui es va establir una relació més propera).

  • Vídeos i àudios de converses amb els docents i líders de la comunitat sobre la planificació de projectes d'aula i la gestió de l’educació en la pròpia comunitat.

​

Resum:

La investigació dins el resguard indígena Embera-chamí d'Altomira, situat a  la serralada Central dels Andes (Colòmbia), es va dur a terme amb els docents, els líders de la comunitat indígena i el director de l'escola La Bordadita. A través de xerrades informals i entrevistes primer es va voler conèixer la visió que tenen els membres de la comunitat sobre la gestió de l'educació dins la pròpia comunitat. Després, amb ells, es va dissenyar i implementar un projecte docent que donava resposta als seus interessos i necessitats i aportava continguts propis de la comunitat embera-chamí. Durant aquest procés, els membres de la comunitat van dialogar amb la investigadora sobre com s’hauria de desenvolupar el projecte d'Educació Intercultural Bilingüe al seu territori i quines pràctiques s’han d'implementar-perquè compleixi amb les seves expectatives i generi inclusió sense que les comunitats indígenes siguin occidentalitzades i perdin els seus trets identitaris. En aquesta sessió de dades s'analitzaran les transcripcions de cinc segments curts d'àudio, relacionats amb la visió que tenen els diferents actors del procés educatiu a l'escola indígena La Bordadita, sobre l’Educació Intercultural Bilingüe, el currículum i l’occidentalització de l'educació.

​

Luz Cruz Forero té dues llicenciatures i dos màsters. A Colòmbia, el seu país natal, ha exercit de professora d'espanyol i de literatura en centres de secundària i de docent en els Programes de Mestratge i Projectes d'Educació Indígena i Etnoeducació de la Universitat Cooperativa de Colòmbia. Actualment és membre del Sistema de Gestió de la Qualitat Educativa, SIGCE, del Ministeri d'Educació Nacional de Colòmbia, des d’on investiga i col·labora amb comunitats indígenes de Colòmbia per ajudar-les a accedir al coneixement de les seves necessitats i les seves fortaleses, per tal de poder contextualitzar i usar els seus propis recursos com a eines d'aprenentatge.

bottom of page