top of page

Estan aprenent? Una mirada a la interacció natural entre infants molt joves utilitzant recursos tecnològics en una activitat autònoma en el context escola

​

Tipologia de les dades i anàlisi: l'estudi s'interessa per l'agentivitat dels estudiants, i la semiòtica social resulta útil com a marc d'anàlisi per enfocar-se en els estudiants, de molt poca edat en aquest cas, com a productors de signes i agents que poden utilitzar diverses formes de comunicació, amb diferents possibilitats. per construir significat i interactuar en un context social específic. Alhora, com a productors de signes, aquests estudiants estan aprenent a través de la comunicació i la interacció que construeixen. A més, atès que les dades a analitzar són un conjunt de gravacions de vídeo que inclou una àmplia gamma de comunicació semiòtica (conversa, gestos, mediació amb l'entorn i artefactes, etc.) les dades seran tractades com a dades multimodals, i una aproximació des de la semiòtica social incorpora aquesta multimodalitat.

 

Combinant dos marcs d'anàlisi, la semiòtica social i l'anàlisi conversacional, aquesta anàlisi considerarà la interacció i la comunicació en un entorn escolar, entre estudiants molt joves, com l'acció en la qual té lloc el compromís transformador (aprenentatge). Aquest aprenentatge passa com a conseqüència que els estudiants, com a productors de signes, produeixin, interpretin i comparteixin significats en una orquestració que és possible donada l'agentivitat dels estudiants per seleccionar diferents maneres i les seves possibilitats per al context, mentre segueixen regles socials contextuals per comunicar-se i interactuar amb altres en el context i en el món.

 

Les dades que es presentaran per a l'anàlisi consisteixen en un enregistrament de vídeo de 2 minuts. Es proporcionarà una transcripció aproximada de la parla, com un modo des d'una perspectiva multimodal, per assegurar que tots els participants entenguin el que els nens expressen oralment. A més, els participants seran convidats a analitzar i fer observacions sobre qualsevol dels modos: la mirada, el gest, el moviment, la manipulació d'objectes / artefactes, així com els rols dels participants.

 

Context de recol·lecció de les dades: s'analitza una interacció autèntica entre estudiants molt joves en una activitat autònoma en la qual iPads i / o Beebots (dispositius tecnològics) són els artefactes que els estudiants utilitzen per crear el producte utilitzant els dispositius com a part del procés de disseny i com a eina per presentar el producte final. L'activitat està dissenyada com un treball en grup col·laboratiu, sense la guia d'un adult, en què un grup de 5 o 6 estudiants rep una tasca d'aprenentatge de llengües que s'ha de completar en un temps determinat, una sessió de 60 minuts. El producte final és un llibre digital col·laboratiu de sons que inclou dibuixos digitals, enregistraments de veu i imatges.

 

La informació compilada consisteix en aproximadament 60 hores de gravacions de vídeo d'interacció natural. Els vídeos van ser gravats usant una càmera de gran angular, go-pro, situada en una cantonada de l'espai de treball que els estudiants van fer servir durant l'activitat. La càmera no va ser operada per l'investigador, per tant, les imatges i l'àudio capturats correponen a un angle ampliat d'una cantonada de l'espai de treball, però no s'adapten al moviment fora d'aquest angle. La interacció, per tant, no està influenciada per un tercer que registra i fa servir l'espai de l'àrea de treball. Els nens són conscients que la càmera es col·loca i grava i tenen instruccions explícites per descriure el seu procés de creació a la càmera.

 

Focus: l'estudi s'interessa per com l'aprenentatge s'orquestra a través de la comunicació i la construcció conjunta de la interacció. L'objectiu és per tant comprendre la naturalesa de l'agència dels nens i el marc de participació en una tasca d'aprenentatge de llengües autònoma (sense adults), enfocant-se en comprendre els desencadenants, si n'hi ha, 1) de l'aprenentatge de llengües, 2 ) del compromís amb el desenvolupament d'una tasca, i 3) del treball en grup.

 

Preguntes d'interès per a la investigadora:

  • Quina és la naturalesa del marc d'agentivitat i participació dels nens molt petits durant una activitat autònoma millorada per la tecnologia?

  • Què desencadena l'aprenentatge de llengües? (Indicadors d'aprenentatge de llengües)

  • Què desencadena el compromís amb la tasca? (Indicadors de compromís amb la tasca)

  • Què desencadena el treball grupal? (Indicadors de treball en grup)

 

Nathaly Gonzalez-Acevedo és candidata doctoral del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, i de les Ciències Socials, de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca s'interessa en com els estudiants molt joves, com a creadors de significat, tenen l'agència per aprendre a través d'activitats, i en la complexitat d'aquestes activitats en un entorn mediat per la tecnologia.

bottom of page